Tietoa laskeumista, virtsankarkailusta ja hoitokeinoista
Hyvin tavallinen vaiva…
Laskeuma syntyy, kun lantionpohjan kudosrakenne heikkenee. Laskeumia kehittyy ajan mittaan joka viidennelle naiselle ikääntymisen myötä; nuorilla ja synnyttämättömillä ne ovat harvinaisempia. Noin 5 %:lla laskeuma aiheutuu lantionpohjan sidekudosrakenteen synnynnäisestä heikkoudesta.
Lantionpohjan lihasten heikentyminen lisää riskiä myös naisen virtsan karkailuun eli virtsainkontinenssiin. Tämä on tavallinen oire, joka koskee lähes puolta naisista jossakin elämänvaiheessa.
Laskeumat jaotellaan sen mukaan, mikä osa on laskeutunut emättimeen tai emättimen ulkopuolelle. Laskeumia on useaa eri tyyppiä: kohdunlaskeuma, virtsarakon laskeuma (cystocele) ja peräsuolen laskeuma (rectocele).
Emättimen etuseinämän laskeumaa kutsutaan virtsarakon laskeumaksi tai cystoceleksi. Laskeuma syntyy, kun virtsarakko laskeutuu ja työntyy emättimeen. Emättimen takaseinämän laskeumaa kutsutaan peräsuolen laskeumaksi tai rectoceleksi. Kohdunlaskeuma syntyy, kun kohdun kannatinsiteet löystyvät ja kohtu pääsee laskeutumaa alaspäin emättimeen.
Kohdunlaskeumia on eriasteisia. Pahimmillaan koko kohtu pullistuu ulos emättimestä, tällöin kyseessä on täydellinen kohdunlaskeuma (prolapsus uteri totalis).
Satunnainen virtsankarkailu on tavallinen oire, eikä se vaadi toimenpiteitä. Tärkeimmät virtsankarkailun tyypit ovat ponnistusinkontinenssi, pakkoinkontinenssi tai edellä olevien yhdistelmä eli sekainkontinenssi.
Ponnistusinkontinenssi johtuu yleensä lantion alueen lihasten heikkenemisestä. Nauraminen, yskiminen, nostaminen jne. voivat kasvattaa painetta virtsarakossa, mikä voi aiheuttaa virtsankarkailua. Ponnistusinkontinenssia esiintyy enimmäkseen naisilla.
Pakkoinkontinenssissa vessaan on päästävä nopeasti. Pakkoinkontinenssiin liittyy tiheä virtsaaminen voimakkaalla virtsasuihkulla. Tahattomat virtsarakon supistukset saavat aikaan voimakkaan virtsauspakon. Pakkoinkontinenssia esiintyy yhtä paljon sekä miehillä että naisilla.
Miten ehkäistä?
Täysiaikainen raskaus lisää synnytystavasta riippumatta laskeuman kehittymisen riskiä. Riskiä lisää erityisesti vaikea synnytys (pihti-, imukuppi- ja syöksysynnytys). Laskeuman kehittymistä pyritään ehkäisemään jo synnytyksen jälkeen aktiivisella lantionpohjan lihasjumpalla. Tärkeä ennaltaehkäisykeino on myös ylipainon välttäminen, koska se lisää vatsansisäistä painetta ja voi näin pahentaa laskeumaa.
Miten hoitaa?
Lantionpohjan lihasten toimintaa voidaan kuntouttaa lihasharjoitteilla sekä rakon tahdonalaista kontrollia rakkoharjoituksilla. Tämän lisäksi apuna voidaan käyttää apuvälineitä, kuten laskeuma- ja virtsainkontinenssin hoitoon tarkoitettuja tuotteita. Emättimeen asetettavat apuvälineet (esim. laskeumarenkaat) helpottavat osalla potilaista oireita ja kirurgiselta hoidolta voidaan välttyä tai leikkausta voidaan siirtää. Paikallinen estrogeenihoito on erityisen tärkeää laskeumarengasta käyttävillä vaihdevuosi-iän ohittaneilla naisilla.
Leikkaushoitoa suunnitellaan, jos todetaan selvä laskeuma ja oireet ovat hankalia eikä apuvälineet tuo riittävää apua. Emättimen laskeumat (kystoseele ja rektoseele) hoidetaan yleensä päiväkirurgisesti paikallispuudutuksessa. Leikkaukset tapahtuvat emättimen kautta. Kohdun laskeuma hoidetaan yleensä poistamalla kohtu emättimen kautta. Samassa leikkauksessa voidaan korjata myös emättimen laskeuma.
Gynekologi arvioi aina apuvälineiden tarpeen ja ohjaa sen käyttöön vastaanotolla. Vain oikean kokoinen rengas tai kuutio tuo apua vaivaan. Asiakkaan ottaessa laskeuma- tai inkontinenssivaivan puheeksi, on tärkeä ohjata hänet lääkärin vastaanotolle tilanteen kartoitukseen. Sopivan koon löytämiseksi käytetään apuna sovitussettiä, jonka avulla voidaan löytää sekä sopiva rengas-, että kuutiokoko.
Oletko jo tutustunut Contrelleen?
Contrelle® Activgard -virtsarakon tuki naisille auttaa
aktiivista elämää ilman virtsankarkailua.