Subkutaaniset infuusiot ovat yhä yleisempi vaihtoehto monien lääkkeiden annostelussa. Tämä hoitomuoto on erityisen merkityksellinen potilaille, jotka voivat toteuttaa hoidon kotona itsenäisesti tai avustettuna. Mutta miten varmistetaan, että toteutettava subkutaaninen infuusio on potilasystävällinen ja kivuton? Tässä artikkelissa tarkastelemme parhaita käytäntöjä ja keskeisiä tekijöitä, jotka tukevat onnistunutta hoitoa.
1. Potilaan itsenäisyyden tukeminen ja elämänlaadun parantaminen
Yksi suurimmista subkutaanisen infuusion eduista on potilaan mahdollisuus hoitaa itseään itsenäisesti helppokäyttöisten infuusiopumppujen, kuten Freedom-infuusiojärjestelmän avulla. Tämä mahdollisuus antaa potilaalle vapauden suunnitella hoidot omien aikataulujensa mukaisesti, mikä on erityisen arvokasta työssäkäyville ja liikkuvaisille henkilöille, unohtamatta kuitenkin yhtä tärkeänä ryhmänä myös liikuntarajoitteisia. Monesti matka sairaalaan voi viedä enemmän aikaa kuin hoito itse.
Potilasystävällisyyttä voidaan tukea:
- Selkeällä ohjeistuksella: Potilaalle tulee tarjota perusteellinen koulutus infuusiopumpun käytöstä ja sen toimintaperiaatteesta ja miten toimia mahdollisissa ongelmatilanteissa.
- Yksilöllisellä suunnittelulla: Hoitotiimin tulisi huomioida annosteltavan lääkemäärän ja toteuttamiseen tarvittavien tarvikkeiden sopivuuden lisäksi myös potilaan elämäntilanne, omatoimisuusaste sekä aikataulut.
- Jatkuvalla tuella: Potilaille tulisi olla tarjolla tukea ja neuvontaa pienellä kynnyksellä mahdollisten ongelmatilanteiden varalta.


2. Kivuttoman infuusion varmistaminen
Kivuttomuus ja paikallisoireiden ehkäisy ovat keskeinen osa onnistunutta subkutaanista infuusiota. Käytännön toimenpiteitä kivun minimointiin ovat:
- Oikea neulan valinta: toiminnallisesti infuusion vaatimusten mukaan ohuin mahdollinen koko sekä kärjen muotoilultaan terävin neula vähentää pistämisen aiheuttamaa kipua sekä takaisinvuotoa ja arpeutumista. Oikea neulan pituus kehonkoostumuksen mukaan.
- Oikean neulamäärän valinta: neulojen määrä on suhteutettava infusoitavan annoksen ml-määrän sekä potilaan fyysisen koon ja ihonalaiskudoksen määrän mukaan.
- Hyvä pistopaikan hoito: Pistopaikat on valittava ja seurattava niitä huolellisesti ihoärsytyksen ja infektioiden ehkäisemiseksi.
- Infuusionopeuden säätö: Liian nopea infuusio voi aiheuttaa epämukavuutta. Vakiopaineella toimiva Freedom-infuusiopumppu mahdollistaa potilaskohtaisesti mukautuvan annostelunopeuden asetettujen rajojen puitteissa.


3. Infektioriskin minimointi
Potilaille, joilla on heikentynyt immuunipuolustusjärjestelmä, kotihoito tuo merkittävän hyödyn vähentämällä tartuntariskiä. Subkutaaninen infuusio voidaan toteuttaa kotona ilman sairaalakäyntejä, mikä minimoi lähikontaktit ja altistuksen infektioille. Sairaalassa toteutettavaa IV-hoitoa useammin suoritettava ihonalaisesti toteutettava immunoglobuliinin annostelu auttaa myös ylläpitämään potilaan Ig-tasot tasaisempana, jolloin vältetään IV-hoitoon yleisesti liittyvät ongelmat ennen ja jälkeen kuukausittaisen infuusion.
Turvallisen kotihoidon varmistamiseksi tulee huolehtia:
- Pistopaikkojen aseptiikasta.
- Potilaan koulutuksesta infektioiden ehkäisyssä.
- Säännöllisestä seurannasta ja tarpeen mukaan tapahtuvasta sairaalakäynnistä.
4. Terveydenhuollon resurssien tehokkaampi käyttö
Erikoissairaanhoidon kuormituksen vähentäminen on tänä päivänä välttämätöntä. Jokainen potilas, joka voidaan siirtää turvallisesti kotihoitoon, vapauttaa sairaaloiden tiloja ja henkilöstöä hoitoihin, joita ei voi toteuttaa muualla.
Subkutaaninen infuusio esimerkiksi immunoglobuliinihoidossa on jo käytössä potilailla, joilla on:
- Primääri immuunipuutos (PID).
- Sekundäärinen immuunipuutos (SID).
- Krooninen inflammatorinen demyelinoiva polyneuropatia (CIDP).
Myös PNH (Kohtauksittainen yöllinen hemoglobiinivirtsaisuus eli paroksysmaalinen nokturnaalinen hemoglobinuria) hoito voidaan nykyään suorittaa itse kotona subkutaanisesti esim. FreedomEdge- infuusiopumpulla.
Myös useat erilaiset pienet injektiot olisi helpompaa toteuttaa turvallisemmin ja vaivattomammin pumppuavusteisesti kotona ilman sairaanhoitajan avustusta. Esim. FreedomEdge-infuusiojärjestelmä soveltuu erinomaisesti alle 20 ml -annoksille.
5. Kustannussäästöjen mahdollisuudet
Subkutaaniseen lääkkeeseen siirtyminen tuo myös taloudellisia hyötyjä:
- KELA-korvaukset: Potilaan lääkekustannukset siirtyvät sairaalan budjetista KELA:n korvattaviksi, mikä keventää erikoissairaanhoidon kuluja.
- Sairaalaresurssien säästö: Itsenäisesti toteutettu hoito vähentää sairaalahoitojaksoja ja vapauttaa henkilöstön resursseja.
Yhteenveto
Potilasystävällinen ja kivuton subkutaaninen infuusio on mahdollista, kun hoito suunnitellaan yksilöllisesti ja potilas saa tarvittavan tuen. Infuusiomenetelmän etuina ovat kivun minimointi, infektioriskin vähentäminen ja mahdollisuus hoitaa itseään omassa tahdissa. Näiden lisäksi kotihoito tuo merkittäviä hyötyjä myös terveydenhuollon resurssien ja kustannusten hallintaan.
Subkutaaninen infuusio ei ole vain hoitomuoto, vaan kokonaisvaltainen tapa parantaa potilaan elämänlaatua ja tukea terveydenhuollon kestävyyttä.