Useille suonensisäisesti annettaville lääkkeille, jotka annetaan sairaalassa ja sairaalan kustannuksella, on olemassa myös vaihtoehtoinen ihonalaisesti annosteltava lääke. Esimerkkinä vaikka immuunipuutospotilaiden hoidossa käytettävä immunoglobuliini. Ihonalaisen annostelumuodon suurimpana käytännön etuna on se, että potilas voi täysin itsenäisesti toteuttaa hoitonsa helppokäyttöisellä infuusiopumpulla. Esimerkkinä Freedom infuusiojärjestelmä.
Itsenäisyys hoidon toteutuksessa mahdollistaa myös sen, että hoidot voidaan suunnitella omien menojen ja aikataulujen mukaan yksilöllisesti. Tämä parantaa elämänlaatua erityisen paljon niille, jotka ovat työelämässä tai muuten vain hyvin liikkuvaisia.
Turhien tartuntojen välttäminen
Potilaat, joilla on heikentynyt immuunipuolustusjärjestelmä, voivat kotihoidon myötä välttää ehkä kohtalokkaankin tartunnan. Tartunnan riski on aina olemassa kodin ulkopuolella ihmisten kokoontuessa lähikontaktiin.
Vapautuvat resurssit
Erikoissairaanhoidon talous sekä henkilöstöresurssit ovat nyt tiukemmalla kuin koskaan. On harkittava tarkkaan, onko potilaan laadukkaan hoidon toteuttaminen sairaalaolosuhteissa todella ainoa vaihtoehto. Jokainen potilas, jonka hoidon toteutus voidaan turvallisesti ohjata kotihoitoon, vapauttaa sairaalasta niin hoitotiloja kuin ammattilaisten resursseja niihin tarpeisiin, joissa sairaalassa annettava hoito on ehdottomasti välttämätöntä.
Esimerkkinä käytetty immunoglobuliinihoito on mahdollista jo mm. PID (primääri immuunipuutos), SID (sekundäärinen immuunipuutos) sekä CIDP (Krooninen inflammatorinen demyelinoiva polyneuropatia) -potilaille.
Välittömät rahalliset säästöt erikoissairaanhoidolle
Tarkasteltaessa sairaalan suonensisäisten immunoglobuliinihoitojen lääkekustannuksia, voidaan todeta, että ne sijoittuvan budjetissa kalliimpien lääkkeiden joukkoon.
Potilaan siirtyessä vaihtoehtoisesti ihonalaisesti annosteltavaan lääkemuotoon, siirtyvät myös hänen lääkekulunsa KELA-korvattavina pois erikoissairaanhoidon kuluista.