Toiselle toimiva annostelumenetelmä voi olla toiselle kivun ja tuskan paikka
Nestemäisten lääkkeiden vastaanottokyky ja imeytyminen ihonalaiskudokseen eli subkutikseen on hyvin yksilöllistä. Toisilla on enemmän rasvakudosta mihin lääke imeytyy hyvin, ja toisilla sitä rasvaa mihin pistää ei ole nimeksikään. Jotkut pelkäävät neulaa ja pistämistä, eräät taas siitä aiheutuvia muhkuroita iholla.
Kun puhutaan itse annostelupumpusta niin löytyy niitä, jotka suorastaan rakastavat asetusten ja ohjelmoinnin kanssa puuhastelua. Toisille hälytyksistä ja asetuksista huolehtiminen etukäteen voi taas tuottaa stressiä. On siis hyvä perehtyä elektronisen ja mekaanisen pumpun ja niiden tarvikkeiden käytännön eroihin.
Ihonalaiselle infuusiolle ei ole yhtä ainoaa oikeaa annostelunopeutta ja kestoa
Ethän aja autollakaan vakionopeudensäädin tiukasti sataselle asetettuna moottoritieltä läpi taajaman, niin miksi sinun pitäisi sitten pakottaa koko infusoitava lääkeannos ihonalaiskudokseen yhdellä ja samalla nopeudella kehon hälyttävistä reagoinneista huolimatta?
Tarkan vakionopeuden ja infuusioajan asettaminen on tärkeää lähinnä vain suonensisäisesti annosteltaville lääkkeille, joiden määrät ja pitoisuudet ovat vaikutukseltaan tarkkaan laskettuja. Siihen soveltuvat erityisesti elektroniset pumput, joissa tiettyä virtausnopeutta ylläpidetään tarkasti vaihtelevalla paineella.
Ihonlaisen annostelun haasteina ovat kuitenkin suhteelliset suuret annosmäärät sekä ihonalaiskudoksen muuttuva ja yksilöllinen vastaanotto- ja imeytymiskyky. Voidaksesi vastaanottaa annoksesi turvallisesti ja sujuvasti, tulee myös annostelunopeuden mukautua kudoksen muuttuvaan vastaanottokykyyn infuusion edetessä. Näin vältytään turhalta paikalliselta kivulta, turvotukselta sekä lääkkeen takaisinvuodolta. Tämä voidaan toteuttaa vain mekaanisella pumpulla, jossa linjaston paine lääkeruiskun ja kudokseen välillä pysyy samalla turvallisella tasolla koko infuusion ajan.
Edellä mainittua voidaankin verrata nykyaikaisiin autoihin, jossa mukautuva vakionopeudensäädin sopeuttaa auton nopeuden kurvien ja esteiden mukaan, tehden etenemisestä turvallisempaa ja miellyttävämpää. Onneksi tällainen ”ajatteleva” infuusiopumppukin löytyy jo markkinoilta; Freedom infuusiojärjestelmä.
Oikea neulan koko sekä muotoilu takaavat miellyttävämmän hoidon
Lääkkeillä on hyvin erilaisia viskositeetteja – osa on kuin vettä ja osa taas kuin kasviöljyä – ja siksi esim. eri immunoglobuliini -valmisteiden infuusioajatkin vaihtelevat huomattavastikin, vaikka potilas ja välineistö olisivatkin samat. Vaikka neulat ovat jo lähtökohtaisesti hyvin pieniä, on niiden ominaisuuksissa kuitenkin suuria eroja. Isoin neula ei aina ole käytännöllisin kaikille valmisteille, eikä varmastikaan kivuttomin vaihtoehto pistää.
Nykyiset HIgH-Flo turvaneulat mahdollistavat ohuemman ja terävämmän muotoilunsa ansiosta entistä kivuttomamman pistämisen.
Pienemmästä koosta huolimatta niillä saadaan kuitenkin aikaansama virtausnopeus, jonka tuottamiseen tarvittaisiin kokoaan suurempi perinteisellä tekniikalla valmistettu neula. Näitä neulasettejä voidaan yleisesti käyttää kaikilla erityyppisillä infuusio-järjestelmillä, mutta niiden hyvä toiminnallisuus korostuu erityisesti vakiopaineisella pumpulla infusoitaessa.
Haaroitetuilla neulaseteillä useampi pistospaikka
Lääkeannoksen millilitramäärän kasvaessa, tulee aina myös huomioida se, että ihonalaiskudos ei vastaanota määräänsä enempää, joten on järkevää jakaa lääke kerralla useampaan pistospaikkaan. Näin keho voi vastaanottaa kerralla helpommin ja nopeammin isommankin kokonaisnestemäärän. Myös eripituisia neuloja voidaan
haaroittaa tarpeen mukaan, mikäli soveltuvaa pistosaluetta on rajoitetusti. Setissä voi olla esim. erimittaiset neulat vatsan ja reisien pistospaikkoihin.Vielä reilu vuosikymmen sitten esimerkiksi yli 30 ml immunoglobuliini-annoksiin jouduttiin käyttämään useampaa pumppua, joihin jokaiseen oli kiinnitettynä kuitenkin vain yksi neula infuusiota varten.
Onneksi vakiopaineella toimivan FREEDOM60 -pumpun myötä tulivat myös nämä haaroitetut neulasetit, jolloin pumppuja tarvitaankin enää vain yksi.