Palliatiivinen hoito on oireenmukaista hoitoa tilanteessa, jossa parantavat hoitomuodot eivät enää auta. Palliatiivisen hoidon tavoitteena on lievittää potilaan ja omaisten kärsimystä sekä parantaa potilaan toimintakykyä ja elämänlaatua. Saattohoito on osa palliatiivista eli oireita lievittävää hoitoa. Saattohoito ajoittuu yleensä ihmisen viimeisille elinpäiville ja silloin toimintakyky saattaa olla jo heikentynyt. Saattohoidossa oikeanlainen ja oikea-aikainen kivunhoito joko hoitoyksikössä tai kotona on ensiarvoisen tärkeää.
On tärkeää, että oireita lievittävää hoitoa ja saattohoitoa on saatavilla kaikille sitä tarvitseville. Palliatiivisen hoidon ja saattohoidon kansallisen laatusuosituksen mukaan palliatiivisen hoidon ja saattohoidon palvelujen saatavuudessa on kuitenkin merkittäviä puutteita ja alueellisia eroja, ja kotisaattohoito toteutuu Suomessa erittäin vaihtelevasti. Sosiaali- ja terveysministeriö on antanut suositukset palliatiivisen hoidon ja saattohoidon järjestämisestä. Suosituksen mukaan oireita lievittävää hoitoa ja saattohoitoa on oltava saatavilla hoivayksiköistä erikoissairaanhoitoon. Lisäksi oireita lievittävä hoito kuuluu jokaisen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisen perustaitoihin.
Palliatiivisessa ja saattohoidossa tarvitaan monenlaista osaamista. Yksi keskeisistä osa-alueista on onnistunut kivunhoito, sillä kipu on yleinen oire kuolemaan johtavissa sairauksissa. Potilailla voi olla myös hengenahdistusta, pahoinvointia, suolen toiminnan vaikeutta, suun kuivumista, nesteen kertymistä elimistöön ja eksistentiaalista kärsimystä. Näiden oireiden lääkkeellinen ja lääkkeetön hoito, riittävä tuki ja mahdolliset oireita lievittävät toimenpiteet ovat oleellisia potilaan elämänlaadun tukemiseksi.
Palliatiivisen tai saattohoitopotilaan oirehoito pyritään toteuttamaan ensisijaisesti suun kautta. Tehokas oireiden hallinta on ensisijaisen tärkeää, jotta potilaat kokevat mahdollisimman vähän kärsimystä elämänsä loppuvaiheissa. Lääkkeen annostelu infuusiona pumpun avulla ihonalaiskudokseen tai suoneen on vaihtoehto oirelääkityksen toteutukselle tilanteissa, joissa potilas ei kykene oireiden tai heikon yleisvoinnin vuoksi ottamaan lääkkeitä suun kautta tai muuta kautta annetulla lääkityksellä ei saada tasaista tai riittävää vaikutusta. Elektroninen lääkeannostelija eli ns. kipupumppu on turvallinen, potilasystävällinen ja helppokäyttöinen infuusiolaite, jonka avulla voidaan annostella lääkettä jatkuvana infuusiona sekä kerta-annoksina. Pumpun avulla potilas voi myös itse turvallisesti säädellä kivunlievitystään nappia painamalla.
![infuusiolaite](https://steripolar.fi/app/uploads/2024/11/fac6b339608be758140734f835b9430a-edited-1.jpg)
Kannettava elektroninen lääkeannostelija CADD Solis VIP tunnetaan hyvinvointialueilla kipupumppuna, mutta se on myös monikäyttöinen infuusiolaite, joka soveltuu erilaisiin käyttöympäristöihin ja monenlaisiin infuusiotarpeisiin. Oirehoidon lisäksi pumpulla voidaan annostella niin antibiootteja ja sytostaatteja kuin toteuttaa ravitsemusinfuusioita. Laite on nykyaikainen, käyttäjäystävällinen sekä pienen kokonsa puolesta helppo kuljettaa mukana. CADD Solis VIP soveltuu käytettäväksi sairaaloissa ja erilaisissa terveydenhuollon toimintaympäristöissä aikuis- ja lapsipotilaille. Se lisää potilasturvallisuutta myös kotisairaanhoidossa ja kotona tapahtuvissa infuusiohoidoissa.
Steripolarin jakelema CADD Solis VIP tunnetaan hyvin palliatiivisissa yksiköissä ja se kuuluu osaksi palliatiivisen saattohoitopotilaan oirehoitoa erityisesti kivunhoidon osalta. Moni saattohoitopotilas Suomessa on hyötynyt laitteen tuomista eduista ja näin on pystytty sen avulla saamaan oirehoitoa kotona läheisten ympäröimänä.
Steripolarin kivunhoidon ja infuusioiden asiantuntijatiimi tekee vaikuttavaa yhteistyötä hyvinvointialueiden kanssa mm. kouluttamalla kotisairaanhoidon, palliatiivisten keskusten ja muiden yksikköjen henkilökuntaa. Näin olemme mukana mahdollistamassa oikea-aikaista ja laadukasta oirehoitoa kaikille sekä kotona tapahtuvia turvallisia infuusioita. Kantavana ajatuksenamme on, että kuka tahansa meistä voi olla potilas milloin tahansa.
Lähteet:
Palliatiivisen hoidon ja saattohoidon kansallinen laatusuositus