Sikiön syntymistä voidaan tarvittaessa nopeuttaa käyttämällä synnytysimukuppia. Englantilainen lääkäri James Yonge kuvasi imukuppisynnytyksen ensimmäisen kerran vuonna 1705 jo useita vuosikymmeniä ennen synnytyspihtien keksintöä. Imukupin käyttö yleistyi kuitenkin vasta 1950 luvulla ruotsalaisen synnytyslääkärin Tage Malmström tutkimusten myötä.

Synnytysimukuppien tuotekehitys käyttäjä- ja potilasystävällisemmäksi unohtamatta sen turvallisuutta on ottanut pitkän askeleen metallisen Malmström -synnytysimukupin ajoista. Nykyään imukuppeja on useita malleja eri valmistajilta ja näin on mahdollista valita juuri oikea imukuppi kuhunkin tilanteeseen. Toki myös Malmströmillä on vielä varmasti paikkansa.
Steripolar synnytysturvallisuuden edelläkävijänä toi Suomen markkinoille innovatiivisen KIWI-synnytysimukupin jo 20 vuotta sitten. KIWI oli ensimmäinen kertakäyttöinen, nopea, pieni ja potilaalle miellyttävä imukuppimalli, joka mahdollisti Malmströmin tavoin myös sikiön tarjonnan korjaamisen imukuppisynnytyksen aikana.
Kiwi-synnytysimukuppi vapautti ammattilaiset erillisestä imulaitteesta ja pienikokoinen kuppi mahdollisti potilaasta riippuen imukupin suorittamisen ilman välilihan leikkausta, episiotomiaa. Nyt KIWI on saatavana sekä matalaprofiilisena kovamuovisena imukuppina, joka mahdollistaa tarjonnan korjaamisen, että pehmeänä nostoimukuppina. Pieni käteen mahtuva imukuppi ei myöskään kauhistuta äitiä samassa määrin kuin vanhemmat imulaiteeseen kiinnitettävät silikoniset tai metalliset synnytysimukupit.

Joskus sikiön ulosauttamisessa voi olla haasteita myös keisarileikkauksen aikana ja myös sektioon onkin olemassa oma synnytysimukuppiratkaisunsa.
KIWI-imukuppia on käytetty maailmassa jo yli 12 miljoonassa synnytyksessä! Pitkää käyttökokemusta tukevat yli 26 julkaistua tutkimusta. Minulla on ollut mahdollisuus seurata imukuppisynnytysten muutosta ensin kätilönä KIWI-synnytysimukupin ensimmäisestä koekäytöstä tämän päivän KIWIn vakiintuneeseen asemaan osana turvallista syntymänhoitotyötä Suomessa. Jos haluat tutustua tutkimuksiin tarkemmin, tarvitset KIWI- imukupin käyttökertausta tai haluat kysyä lisää tuotteista, niin ota yhteyttä obstetriikan tiimiimme.

